12 Μαΐ 2015

Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση «Λαθρέμποροι Ιστορίας… η άλλη όψη» από τα G. Sciacca στην Ξάνθη

               
                
Στο κατάμεστο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη,, διοργανώθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 η εκδήλωση «Λαθρέμποροι Ιστορίας… η άλλη όψη» και «Έναρξη καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Αριστοτέλης» και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.


Πολλές λαμπερές προσωπικότητες βρέθηκαν  στην πόλη της Ξάνθης για να συμμετέχουν και να στηρίξουν την εκδήλωση, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Αλέξης Κωστάλας, η δημοσιογράφος Λουκίλα Καρρέρ, φίλοι και μέλη των G. Sciacca. Η σκιά της Καρυάτιδας, έργο του καλλιτέχνη της shadow art Tριαντάφυλλου Βαίτση άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης.  Οι Καρυάτιδες «ακολούθησαν» τη μουσική του Μίμη Πλέσσα και οι χορογραφίες της Μαρίας Λάμπρου, μαζί με τα κοστούμια της Δήμητρας Φάκα συνέθεσαν μια εντυπωσιακή έναρξη, ενώ περπάτησαν με το μουσικοχορευτικό τους δρώμενο και στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Η μαύρη Καρυάτιδα συμβόλιζε την κλεμμένη Καρυάτιδα και όλες μαζί έστειλαν ένα μήνυμα ενάντια στην κλοπή των αρχαιοτήτων από τη χώρα μας.


Χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός,  η εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, Αντιδήμαρχος Δέσποινα Παρτσαλίδου, ο Ταξίαρχος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Νίκος Μενεξίδης και η Βίκυ Μπαφατάκη, Γ.Γ. των Διεθνών Βραβείων G. Sciacca. Παραβρέθηκαν επίσης ο βραβευμένος από τα G. Sciacca Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, Αντιδήμαρχοι Ξάνθης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού της πόλης. 


               Για το βιβλίο «Λαθρέμποροι Ιστορίας» μίλησαν: ο φιλόλογος – συγγραφέας - Θανάσης Μουσόπουλος, ο σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής προεδρίας των  Διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca - Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος έδωσε έναν πολύ ευχάριστο τόνο με το χιούμορ του. Η Αρχαιολόγος της ΛΑ Εφορίας Αρχαιοτήτων - Κική Χατζηπροκοπίου, παρουσίασε εικόνες με τα αποτελέσματα τις αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή των Αβδήρων,  η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας - Αθηνά Κωνσταντινίδου, έκανε λόγο για τη νομική διάσταση του θέματος ενώ τις ομιλίες έκλεισε ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας. Μαγική ήταν η στιγμή που όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τη μεγάλη επιτυχία του Μ. Πλέσσα «Ξημερώνει Κυριακή» με τον ίδιο να παίζει πιάνο.


               Ο τιμώμενος και βραβευμένος διεθνώς Γιώργος Τσούκαλης δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στην πόλη της Ξάνθης, μίλησε για την εθελοντική του δράση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Το κοινό χειροκρότησε τους αγώνες του, αλλά και τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματέας Βίκυς Μπαφατάκη και των μελών των Βραβείων για τις πρωτοβουλίες τους να αναδείξουν τον πολιτισμό της πατρίδας μας στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

               Ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας με την Ξανθιώτισσα Χρύσα Μωραίτη παρουσίασαν την ξεχωριστή αυτή βραδιά, με την τελευταία να εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό, τραγουδώντας  μια από τις διαχρονικές επιτυχίες του Μ. Πλέσσα.
               Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί: Μαρίνα Παύλου – βιόλί,  Αντώνης Μουσαδές κιθάρα - φωνή, Ασμίκ Μπεκλαριάν φωνή – πιάνο που ξεσήκωσαν κυριολεκτικά το κοινό. Επικεφαλής της οργάνωσης ο Υπεύθυνος Οργανωτικού Τάσος Θεοδωρακέας με την πολύτιμη βοήθεια των μελών G. Sciacca Ξάνθης.


Τόσο η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη όσο και ο Γιώργος Τσούκαλης που είναι επικεφαλής της καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία δήλωσαν ότι πρέπει να ενημερωθούν οι έλληνες, να αποκτήσουν γνώση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: