17 Φεβ 2015

Βασίλης Λούκας και Σοφία Δημοπούλου: η συνάντηση

Η Σοφία Δημοπούλου μιλάει για το νέο βιβλίο της, Σε σωστή ώρα νυχτώνει.

Όταν η Σοφία μου μίλησε για το βιβλίο της "Σε σωστή ώρα νυχτώνει"

Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο, που πάντα συγκινεί τον αναγνώστη στην επιλογή του. Τι γίνεται με τον συγγραφέα όμως; Εσείς πως διαλέξατε τον τίτλο του βιβλίου σας;
Ο τίτλος επιλέχθηκε ακριβώς γιατί συγκίνησε πρώτα εμένα. Επιπλέον αισθάνθηκα πως εγκιβώτιζε όλα όσα ήθελα να πω εγώ σ’ αυτό το βιβλίο. Είναι μια φράση περιεκτική, υπαινικτική, αλλά και πολύ τρυφερή. Νομίζω πως προετοιμάζει τον αναγνώστη πως θα διαβάσει ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τα συναισθήματα.
Κι ας περάσουμε στο μύθο. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και πώς την εμπνευστήκατε.
Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται  στην Αχαΐα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Αναφέρεται στη ζωή δυο αδερφών που ζουν η μια στην Πάτρα και η άλλη σε κάποια αγροτική περιοχή, χωρισμένες από χρόνια λόγω ενός νεανικού παραστρατήματος της μιας. Οι ζωές τους μπλέκονται χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν, άλλοτε συγκλίνοντας κι άλλοτε αποκλίνοντας, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις δυο. Η έμπνευση γι’ αυτή την ιστορία προέκυψε όταν διάβασα την οικογενειακή αλληλογραφία εκείνης της εποχής. Μέσα από τα γράμματα εκείνα, ήρθα σε επαφή με τους χαρακτήρες, αλλά και την ελληνική ιστορία. Προσπάθησα να μπλέξω τα ιστορικά πρόσωπα με τα φανταστικά, ώστε να μπορέσω να αναδομήσω εκείνη την εποχή με αρκετή πιστότητα.

Η εποχή που αναφέρεστε στο βιβλίο έχει πολλά κοινωνιοικονομικά κοινά με το σήμερα. Οι άνθρωποι όμως, νοιώθουν; πράττουν παρόμοια; Τι κοινά και τι διαφορές θα είχαν οι ήρωες σας αν ζούσαν στο σήμερα;
Όσο ερευνούσα την ιστορία της εποχής μέσα από τα βιβλία και τον τοπικό τύπο, ανακάλυψα πράγματι σημαντικές ομοιότητες με το σήμερα. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, ο έντονος διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων, οι απεργίες, τα συλλαλητήρια, οι πλειστηριασμοί, οι εκποιήσεις περιουσιών, η μετανάστευση, όλα τα έχει ξαναζήσει ο τόπος μας με την ίδια ένταση. Η μόνη διαφορά με το σήμερα είναι πως τότε οι άνθρωποι είχαν ελπίδα πως το αύριο θα είναι καλύτερο. Αυτή την ελπίδα πρέπει κι εμείς να επιδιώξουμε να κρατήσουμε ζωντανή.
Πώς πλάθετε έναν ήρωα; ποια είναι τα συστατικά της υπάρξης του; Πόσο κομμάτι σας είναι;
Ο ήρωας πλάθεται έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ρεαλιστικά το ρόλο που θέλω να παίξει στην ιστορία μου. Τον πλάθω όσο πιο αληθοφανή μπορώ, γι’ αυτό και ορίζω εξαρχής όλα τα βιογραφικά του στοιχεία και τα στοιχεία του χαρακτήρα του, σαν να ήταν πραγματικό πρόσωπο. Όσο καιρό κρατάει η συγγραφή ζω μαζί του, γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μου. Τον νοιάζομαι, τον κουβαλάω μέσα μου μέχρι να καταπιαστώ με κάτι καινούριο.
Τι θεωρείτε πως είναι το ιδιαίτερο ταλέντο σας, ώστε να καταφέρνετε να συνδυάζετε τόσους απαιτητικούς ρόλους; Μητέρα, πολιτικός μηχανικός, έμπορος, συγγραφέας;
Δεν ξέρω αν εντέλει μπορώ να συνδυάσω αυτούς τους ρόλους, το προσπαθώ πάντως. Το μόνο εργαλείο που έχω γι’ αυτό είναι ο πολύ καλός προγραμματισμός και η τήρηση του προγράμματος με συνέπεια. Η καθημερινότητά μου εστιάζεται στα πιο σημαντικά, προσπερνώντας καταστάσεις και ανθρώπους που μου σπαταλούν ενέργεια. Επιπλέον η μέρα μου ξεκινά πολύ νωρίς, για να χωρέσουν όλες οι δραστηριότητες που έχω να κάνω. Πάνω απ’ όλα όμως το κλειδί είναι πως πια ασχολούμαι με πράγματα που αγαπώ περισσότερο.
Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων; Είναι επαγγελματική πρόταση ή δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο;
Η συγγραφή δυστυχώς δεν μπορεί να είναι επάγγελμα, διότι ελάχιστοι συγγραφείς μπορούν να ζήσουν από αυτή. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να τη θεωρήσω και πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο, διότι είναι μια ενασχόληση που σου απορροφά ενέργεια και που απαιτεί αφοσίωση. Η συγγραφή είναι ένας δρόμος· δύσκολος και μοναχικός. Καθένας που θέλει στ’ αλήθεια να γίνει συγγραφέας, πρέπει να είναι αποφασισμένος να τον διανύσει κι όπου αυτός τον πάει. Για να τον βγάλει λοιπόν αυτός ο δρόμος σε ξέφωτο, πρώτα απ’ όλα να χειρίζεται πολύ καλά τη γλώσσα, εν προκειμένω την ελληνική. Να διαβάζει συνεχώς διαφορετικά αν είναι δυνατό είδη βιβλίων, γιατί έτσι θα έρθει σε επαφή με διάφορα στυλ γραφής, ώστε να καταλήξει ο ίδιος σ’ αυτό που τον εκφράζει καλύτερα. Έπειτα να γράφει όσο μπορεί περισσότερο, γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει συγγραφική ευχέρεια. Μα πάνω απ’ όλα να μην απογοητεύεται  και να έχει υπομονή. Η εμπορική επιτυχία του βιβλίου του μπορεί  να μην έρθει ποτέ, ο ίδιος όμως θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση του ονείρου του.
 Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: