28 Φεβ 2015

Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Υπογράφει ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη και μας μιλάει αποκλειστικά. 


-Πώς σας ήρθε η ιδέα για να γράψετε το βιβλίο σας;
-Η ιδέα για το βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη και την ομώνυμη περιβαλλοντική οργάνωση γεννήθηκε από μια συνάντηση που είχα όταν δούλευα ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από κάποια παιδιά στην Ινδία, τα οποία κατάφεραν να απαγορεύσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους. Σκέφτηκα εκείνη την στιγμή ότι τα παιδιά έχουν κάποια χαρακτηριστικά που συχνά λείπουν από τους ενήλικες, όπως αυθόρμητο ιδεαλισμό, επιμονή, πρωτοβουλία, ατελείωτη ενέργεια… Αυτά όλα είναι απαραίτητα για την διάσωση του πλανήτη, η οποία τους αφορά άμεσα, καθώς είναι ο κόσμος τον οποίο θα παραλάβουν από εμάς και θα πρέπει να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες αν δεν αλλάξουν τα πράγματα σήμερα.  Μετά από κάποια χρόνια υλοποίησης εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε σχολεία με την οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο ώστε να μπορώ να απευθυνθώ και σε παιδιά εκτός του σχολικού πλαισίου.
-Γιατί ένα παιδικό βιβλίο; Τι είναι αυτό που καθόρισε την συγγραφική σας παρουσία;
-Ήθελα να βρω ένα τρόπο να μιλήσω στα παιδιά για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας, με μια παιγνιώδη και διασκεδαστική διάθεση. Ήθελα να τους εξηγήσω πως μπορούν να λάβουν πρωτοβουλίες και ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν μόνο τους «μεγάλους» να βελτιώσουν τον κόσμο μας.  Υπάρχουν λύσεις και εργαλεία για ένα μικρό Πράκτορα του Πλανήτη. Ένα «πρακτορικό» βιβλίο, κρυμμένο στα βιβλιοπωλείο ώστε να το βρουν επίδοξοι Πράκτορες του Πλανήτη, θεώρησα ότι ήταν το τέλειο μέσο για αυτό το μήνυμα, και για εμένα ένας ωραίος τρόπος να συνδυάσω την αγάπη μου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αγάπη μου για την συγγραφή.
Παιδί και Περιβάλλον. 
-Τι προδοκίες έχετε από τον επιτυχημένο συνδυασμό τους;
-Το βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη προσκαλεί τα παιδιά να αναλάβουν μια άκρως απόρρητη αποστολή να σώσουν τον κόσμο. Μέσα από αυτό εκπαιδεύονται πάνω στα σημαντικότερα περιβ-αλλοντικά θέματα, αντιμετωπίζουν διάφορους εχθρούς, όπως τον απειλητικό ΒαμπίρηΕνεργειά και την οικογένεια Τεμπελχανά, και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φοβερή δοκιμασία στο τέλος πριν αποφοιτήσουν ως Πράκτορες. Μπορεί το βιβλίο να έχει παιγνιώδη διάθεση και όλα αυτά να ακούγονται φανταστικά, αλλά τα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα τους. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι τα παιδιά εφαρμόζουν αυτά που διαβάζουν στο σπίτι και επίσης εκπαιδεύουν και τους γονείς τους, κάτι πολύ σημαντικό.
-Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών στην επαφή τους με το βιβλίο σας;
-Πολύ θετικές και ενθαρρυντικές μέχρι τώρα. Μάλιστα μόλις έμαθα ότι πάμε για ανατύπωση μετά από μόλις τρεις μήνες κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι ήδη 3,000 Πράκτορες του Πλανήτη, που εκπαιδεύτηκαν από το βιβλίο, κυκλοφορούν ανάμεσα μας! Βλέπω ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται με τον ρόλο τους ως προστάτες του περιβάλλοντος – είναι κάτι που πραγματικά τους έρχεται φυσικό.
-Πόσο οι γονείς είναι ενημερωμένοι κι ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το περιβάλλον;
-Στην περίπτωση του δικού μας βιβλίου, όπως είπα, παρατηρώ ότι τα παιδιά εμπλέκουν πολύ τους γονείς ώστε να κάνουν μαζί πολλές από τις δραστηριότητες. Κάποιοι γονείς είναι οι ίδιοι ευαισθητοποιημένοι και για αυτό ενδιαφέρονται να αγοράσουν το βιβλίο για τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι γονείς όμως μου έχουν πει ότι και ίδιοι έμαθαν πολλά για την σωστή οικολογική διαχείριση στο σπίτι διαβάζοντας το βιβλίο με τα παιδιά τους. Μπορεί να είχαν τις καλύτερεςπρόθεσεις αλλά να μην ήξεραν πώς να κάνουν κάτι (π.χ. κομποστοποίηση) ή να μην γνωρίζουν ότι κάτι που κάνουν είναι κακό. Σε κάθε περίπτωση ένα παιδικό βιβλίο τα παραθέτει όλα με πολύ απλό και ελκυστικό τρόπο, και αυτός είναι ο στόχος μας.
-Μιλήστε μας λίγο για την ΜΚΟ planetagents.org και το ρόλο της.
-Ίδρυσα την μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» το 2009, με στόχο να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση των παιδιών. Είμαστε η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο αποκλειστικά την περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά. Μέσα από τις δράσεις μας, όπως και στο βιβλίο, τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και αναλαμβάνουν αποστολές ώστε να πρασινίσουν το σπίτι, σχολείο και την γειτονιά τους. Απευθυνόμαστε κυρίως σε παιδιά δημοτικού, παρόλο που εφαρμόζουμε κάποια προγράμματα και σε νηπιαγωγεία. Το εκπαιδευτικό υλικό μας αποτελείται από διαφορετικές αποστολές, με διάφορες θεματικές, και  είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Εφαρμόζεται σε σχολεία σε όλη την χώρα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. Παράλληλα, τρέχουμε προγράμματα σε χώρους όπως το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού, τον Πολυχώρο Μεταιχμίου και το Οξυγόνο στην Θεσσαλονίκη. Επίσης διοργανώνουμε δράσεις και σχεδιάζουμε περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως το Φεστιβάλ στον Μαραθώνα της ΕΥΔΑΠ όπου υλοποιήσαμε την «Αποστολή Νερό», ή την «Αποστολή Σκουπίδια» με το SalvationArmy και το δίκτυο εθελοντών GloVo με παιδιά στον Αγ. Παντελεήμονα. Αυτή τη στιγμή ανανεώνουμε και την ιστοσελίδα μας (www.planetagents.org) η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες, και δημιουργεί έναν διαδικτυακό τόπο ηλεκτρoνικών δοκιμασιών και αποστολών.




Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: