6 Μαρ 2011

Kathrin the Thrill: Αναδάσωση με μία κιθάρα



Kathrin the Thrill: Αναδάσωση με μία κιθάρα 6/3/2011
Τα live αρέσουν πολύ στην Katrin επειδή «βοηθούν πολύ στην εκτόνωση του κόσμου μέσω του χορού και του τραγουδιού». Η Κατερίνα Πανοπούλου βρίσκεται πίσω από το όνομα Katrin the Τhrill. Το CD της κυκλοφορεί από ανεξάρτητη εταιρεία και τα έσοδα που προκύπτουν από τα πνευματικά δικαιώματά της διατίθενται στην αναδάσωση καμένων περιοχών της Ελλάδας. Ελληνίδα που τραγουδάει καλά αγγλικά, μπήκε στον χώρο για να ξεχωρίσει με τη μουσική της.



Δεν θέλει να εκτίθεται πολύ. Είναι ένα κορίτσι που περνάει πολύ χρόνο στο σπίτι και της αρέσει να πηγαίνει καθημερινά τον σκύλο της βόλτα. Στα δεκαεπτά, κάτι φίλοι της την κάλεσαν να τραγουδήσει στο συγκρότημά τους. «Τότε μου μπήκε το μικρόβιο της μουσικής» εξομολογείται.
Εφυγε για την Αγγλία, όπου πέρασε δύο χρόνια, για μουσικές σπουδές και το 2002 έχοντας μαζέψει αρκετό υλικό ξαναγύρισε στην Ελλάδα. Μετά την επιστροφή της, σπούδασε ηχοληψία και δημιούργησε το συγκρότημα Dementia Praecox.
Η διάθεσή της να συνεχίσει τις σπουδές της την οδήγησαν πάλι στην Αγγλία το 2005. Εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά στο Λονδίνο σε μουσικές βραδιές με μία κιθάρα. «Ηταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά το Λονδίνο τότε ήταν μια πολύ σκληρή πόλη για μένα. Βέβαια, από τότε έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα ακόμα και εδώ».
Το 2007 γύρισε στην Ελλάδα και τυχαία δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό του Coca-Cola Soundwave με το ψευδώνυμο Katrin the Thrill. Διακρίθηκε στον διαγωνισμό και έτσι μπήκε ξανά και σχετικά γρήγορα στην ελληνική μουσική σκηνή. Τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά της, το «Earth is calling us». Εχει παίξει σε πολλές συναυλίες και εμφανίστηκε σε φεστιβάλ, όπως το Festival Against Racism και το European Music Day, ενώ από τις πιο σημαντικές στιγμές της ήταν τα support στους Manic Street Preachers, τον Greg Dulli και τους Electrelane.
Πιστεύει πολύ στη δύναμη των ζωντανών εμφανίσεων. «Ο κόσμος έχει τώρα την ανάγκη να εκτονωθεί πιο πολύ από ποτέ. Και μία συναυλία βοηθάει πολύ σε αυτό, γιατί δίνει τη δυνατότητα της διασκέδασης, της εκτόνωσης, του χορού, του τραγουδιού. Ειδικά τώρα που φορτώνουμε με όλα αυτά που γίνονται και κοντεύουμε να σκάσουμε, έχουμε ακόμα περισσότερο ανάγκη την Τέχνη».
Αυτόν τον καιρό προγραμματίζει διάφορες ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την επαρχία. «Κάνουμε κάποια κοινά live με τις Berlin Brides. Συνδυαζόμαστε πολύ ωραία μουσικά και είμαστε και καλές φίλες. Μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσω τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ που θα περιέχει όλα τα κομμάτια τα οποία… περιμένουν υπομονετικά πολύ καιρό να ηχογραφηθούν».
Το όνομα Katrin the Τhrill δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, όπως λέει. «Κάποιος μου το είπε κάποτε και μου άρεσε, γιατί μου φάνηκε αστείο. Δεν έχει κάποιο νόημα. Μου βγάζει κάτι αστείο και ειρωνικό, κάτι σαν αυτοσαρκασμός, ενώ κατά κάποιο τρόπο είναι εύηχο».
- Στις δύσκολες εποχές που ζούμε πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να αφυπνίσει και να προβληματίσει;
Η συγκεκριμένη δουλειά, εκτός από τη μουσική, εκπροσωπεί την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά είναι και μια δήλωση αφύπνισης. Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και αυτό με προβληματίζει ιδιαίτερα, κυρίως γιατί βλέπω τον πλανήτη να υποφέρει εξαιτίας της απληστίας κάποιων λίγων. Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για να δράσουμε και να δημιουργήσουμε όλα αυτά που θα θέλαμε γι’ αυτόν τον κόσμο κάνοντας ο καθένας αυτό που τον εμπνέει. Είναι πάντως απόλυτη ανάγκη να βγούμε από την ομαδική ψευδαίσθηση ότι είμαστε αδύναμοι να δράσουμε. Φυσικά και ένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ένας όμως άνθρωπος αρκεί για να εμπνεύσει όλον τον κόσμο.
- Διάλεξες έναν πρωτότυπο τίτλο για το άλμπουμ σου. Πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι;
Μετά τις μεγάλες καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο, ένιωσα την ανάγκη να δράσω μέσα από τη μουσική μου. Με μια ομάδα ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτήν την ιδέα δουλέψαμε σκληρά για την υλοποίηση και την κυκλοφορία ενός E.P. με πέντε τραγούδια, του οποίου όλα τα έσοδα θα πήγαιναν ολοκληρωτικά στην αναδάσωση. Για εμένα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που τόσοι άνθρωποι συμμετείχαν και συμβάλανε στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του πολύ όμορφου στόχου. Παλέψαμε να βρούμε τους τρόπους που θα χρηματοδοτούσαν τα έξοδα της ηχογράφησης, της κοπής και της διανομής και ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους. Τελικά, η ιδέα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Incense και τα έσοδα που προκύπτουν από τα δικά μου δικαιώματα διατίθενται στην αναδάσωση καμένων περιοχών της Ελλάδας που χρειάζονται ανθρώπινη επέμβαση για να ξαναζωντανέψουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
www.espressonews.gr



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: