25 Φεβ 2011

Κώστας Ευαγγελάτος «Σε θέματα τέχνης οι Έλληνες έχουν μεγάλη σύγχυση.»





Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ζωγράφος εικαστικός λογοτέχνης και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης. Είναι από τους λίγους που γνώρισαν και έζησαν από κοντά τον κορυφαίο συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλο. Σε μια αποκλειστική εξομολόγηση που φιλοξενείται στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν μιλάει για τις φετινές εικαστικές του εμφανίσεις εκτός Ελλάδος, περιγράφει την έντονη σχέση του με τη μουσική, και δίνει το στίγμα της παράστασης που ετοιμάζει στις ΗΠΑ με θέμα τους Beatles και τον John Lennon.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=13373&category_id=0

Φέτος όπως λέει αποφάσισε να κάνει ρεκόρ εμφανίσεων. Παρουσίασε στην Αθήνα τα εικαστικά μικρογραφήματα του, όπως τα ονομάζει χαρακτηριστικά, από τις σειρές "παράκτια ευρήματα" και "αλίκτυπες μορφές". Απαρτίζονται από επιζωγραφισμένες ξύλινες φόρμες και περιλαμβάνονται στο ετήσιο συλλεκτικό Ημερολόγιο 2011, με τίτλο "Αλίκτυπες φόρμες","Seashapen forms". Έστειλε μια σειρά από έργα του στη Μαλαισία και το Μπαγκλαντές και λαμβάνει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις. Συμμετέχει στην έκθεση που φιλοξενείται στη γκαλερί του Cabinetmagazine στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου. Έργα του εκτίθενται επίσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μασαχουσέτης, το MASS MoCA, σε μια ομαδική έκθεση που αποτελεί αφιέρωμα σε δύο μέρη στον πρωτοπόρο μινιμαλιστή και εννοιολογικό καλλιτέχνη Sol LeWitt, μέχρι τις 23 Μαρτίου 2011. Επίσης συμμετέχει στην διεθνή έκθεση mail-art, με τίτλο:"Ticket to Jerusalem" που φιλοξενείται στο AISH Center της Νέας Υόρκης, και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
«Είναι γεγονός ότι φέτος κάνω ρεκόρ εμφανίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι πολλαπλές μου παρουσίες προκύπτουν από προτάσεις στις οποίες πρέπει επαγγελματικά να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Δεν σας κρύβω ότι οι εκθέσεις έργων μου στο εξωτερικό αποτελούν τεράστια εμπειρία»
Λάτρης του Lennon
Άνθρωπος με έντονη σχέση με τη μουσική ετοιμάζει μια ιδιαίτερη παράσταση στις ΗΠΑ με θέμα τους Beatles τον John Lennon και το γυμνό.
«Μεγάλωσα στο Αργοστόλι με έργα κλασικής μουσικής και με όπερα. Στην πορεία αγάπησα ιδιαίτερα την τζάζ και συνδέθηκα ιδιαίτερα με την ροκ μουσική σε όλες τις εκδοχές της. Ακούω πολλά είδη μουσικής μου αρέσουν πολλά έργα πειραματικής μουσικής αλλά ομολογώ ότι είμαι λάτρης του John Lennon. Διαλαλώ με κάθε τρόπο το «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο» και τα μηνύματα που περνάω μέσα από τα έργα μου, πίνακες και κείμενα, είναι αντίστοιχα. Πολλά έργα μου, ιδιαίτερα οι ζωντανές παραστάσεις μου πιστεύω ότι έχουν κοινωνική διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω την ζωντανή εικαστική παράσταση που έκανα μπροστά στο κτίριο όπου έζησε και δολοφονήθηκε ο John Lennon στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ανάλογου ύφους παραστάσεις έχω κάνει και αλλού. Ενδεικτικά αναφέρω το «Μνημείο για τους νέους που πέθαναν… .» που φιλοξενήθηκε στη gallery Dada στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένο στα πρώτα θύματα του aids αλλά και το «Αντιπολεμικό μνημείο» που έκανα στη Γλασκόβη. Εδώ και μερικούς μήνες ετοιμάζω κάτι ιδιαίτερο που σχεδιάζω να παρουσιάσω στη Νέα Υόρκη. Θα είναι μια ζωντανή παράσταση αφιερωμένη στον αδικοχαμένο ποιητή του ρόκ John Lennon» λέει ο ανήσυχος εικαστικός που έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Beatles.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: