23 Οκτ 2010

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ημερομηνίες πρόσωπα και εκπομπές που σφράγισαν την μεγάλη πορεία της τηλεόρασης στην Ελλάδα.
ΕΙΡ
23 Φεβρουαρίου 1966: Η πιο σημαντική ίσως ημερομηνία για την τηλοψία στην Ελλάδα. Απο το Μέγαρο του ΟΤΕ εκπέμπεται στο πανελλήνιο η πρώτη τηλεοπτική εικόνα.
1500
Ο μαγικός αριθμός. Τόσες συσκευές υπήρχαν το 1966 στην Ελλάδα και οι κάτοχοι τους απόλαυσαν το πρώτο χαμόγελο της Ελένης Κυπραίου ως τηλεπαρουσιάστριας!



Ο πρώτος σταρ
Ήταν ο Άλκης Στέας που έμεινε αξέχαστος στο κοινό της τηλεόρασης με μια φράση που έγινε σλόγκαν. Ευτυχείτε! Λέγεται οτι πρωτακούστηκε στα πλαίσια της 25ης ΔΕΘ. Ο ίδιος παρουσίαζε με επιτυχία μεταδόσεις καρναβαλιών απο την Πάτρα αλλά και πολλά φεστιβάλ.
Το πρώτο δελτίο
Ήταν απο το ΕΙΡ και είχε ολιγόλεπτη διάρκεια.
Ουσιαστικά ήταν ένα έξυπνο μοντάζ που έμοιαζε με συρραφή απο την ειδησεογραφία που προερχόταν κυρίως απο ξένα πρακτορεία.
Εδώ Σελήνη
20 Ιουλίου 1969. Μια απίθανη στιγμή. Ο Ιάσων Μοσχοβίτης ακούει μέσα απο τα ακουστικά του ότι γινεται στο διαστημόπλοιο Απόλλων 10 που έχει προσεγγίσει τη σελήνη και το μεταδίδει ζωντανά στο κοινό που έρχεται σε επαφή με μια άλλη πραγματικότητα. Όλοι εκείνη την ημέρα ήταν κολλημένοι στις λίγες τηλεοράσεις που υπήρχαν και απολάμβαναν την μαγεία της στιγμής!
Η εθνική αθλητική φωνή
Ο Γιάννης Διακογιάννης. Ο άνθρωπος που δίδαξε ποιότητα στον αθλητικό τομέα της τηλεόρασης στα μέρη μας. Καμμία σχέση με την τρέχουσα ημιμάθεια. Η πρώτη του επαφή με το κοινό έγινε στις 27 Μαϊου 1966 φυσικά με μουντιάλ. Κλασσική ατάκα του: Κυρίες δεσποινίδες και κύριοι!
Αθλητική Κυριακή
Η μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση πρωτομεταδόθηκε στην έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν 1966-1967. Εννοείται απο την ΕΡΤ.
Το απόλυτο σήριαλ
Εννοείται πως είναι ο «Άγνωστος πόλεμος». Το υπέγραφε ο Νίκος Φώσκολος, πρωταγωνιστής του ήταν ο Άγγελος Αντωνόπουλος που ως συνταγματάρχης Βαρτάνης υπέγραψε ίσως και την απόλυτη επιτυχία όλων των εποχών. Ξεκίνησε το 1971, παιζόταν κάθε Τετάρτη, και είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την ημέρα θέατρα και σινεμά έμεναν κλειστά!
Σήμερα
Ο τίτλος του πρώτου μαγκαζίνο που βασίστηκε στο ρεπορτάζ. Ντένης Αντύπας, Τέρενς Κουϊκ, Νάσος Αθανασίου, Φωτεινή Πιπιλή.
ΕΙΡΤ 1972 και στην παραγωγή ένα μεγάλο όνομα: ο Νίκος Μαστοράκης. Ο άνθρωπος που έμαθε τηλεόραση σε πολύ κόσμο στα μέρη μας.
Οι ρεπόρτερς
Απο τη συχνότητα της ΥΕΝΕΔ στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 οι ρεπόρτερς έγραψαν ιστορία. Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Χαρδαβέλας. Την πρώτη τους εκπομπή είχε σκηνοθετίσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Γράμματα και αριθμοί
Είναι ο τίτλος του πρώτου τηλεπαιχνιδιού που μεταδόθηκε στην Ελλάδα. Ήρωας του ο Χρήστος Οικονόμου που έγραψε ιστορία φιλοξενώντας κόσμο live στο στούντιο.
Νά η ευκαιρία
Ήταν το πρώτο σόου ταλέντων και έμεινε κλασσικό. Ξεκίνησε το 1977 και κράτησε μέχρι το 1983. Την επιτροπή αποτελούσαν ο Γιώργος Κατσαρός η Σάσα Ντάριο η Ροζίτα Σώκου ο Γρηγόρης Γρηγορίου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Την παρουσίαση έκανε η Ρένα Καπιτσαλά.
Μουσικές εκπομπές.
Τα σκήπτρα της πρωτιάς έχει το θρυλικό Μουσικόραμα του Γιώργου Γκούτη στα 80’ς απο την ΕΤ1. Ακολούθησαν διάφορες προσπάθειες με μακροβιότερη εκείνη του Starclub που μεταδιδόταν απο την ΕΤ2 στα 90’ς και ουσιαστικά πήρε τη σκυτάλη των μουσικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση απο το Μουσικόραμα! Το λυπηρό είναι πως σήμερα κανένα κρατικό κανάλι δεν έχει ανάλογες μουσικές εκπομπές. Δεν αποκλείεται το γεγονός κάποιοι στη λεωφόρο Μεσογείων να φοβούνται τον σύγχρονο ήχο...
Νυχτερινά reality
Αρκετοί χαρακτηρίζουν ως thrash tv ορισμένες εκπομπές που προηγήθηκαν των σύγχρονων reality. Μεταδίδονταν κυρίως στα 90’ ς αλλά και πρόσφατα μέσα απο ιδιωτικά κανάλια και φιλοξένησαν κατά καιρούς δεκάδες γραφικούς σταρ του... δεκαπεντάλεπτου. Παρουσιαστές εκπομπών που έμοιαζαν με νυχτερινά reality ήταν η Βίκυ Μιχαλονάκου που έγραψε την δική της ιστορία με το Ερωτοδικείο, αλλά και η Πέπη Τσεσμελή με τον Πέτρο Λεωτσάκο , τα παιδιά της νύχτας και άλλοι που ακόμη και σήμερα κρατούν ανάλογο ρόλο στην μικρή οθόνη.
Ρούλα Κορομηλά
Η εθνική τηλεπαρουσιάστρια. Ξεκίνησε το 1989 στην ΕΤ1 όταν απο δημοσιογράφος μεταλλάχτηκε σε σταρ του γυαλιού. Ακολούθησε μια πολύ μεγάλη πορεία στον Αντ1 στο Mega και στον Alpha.
Πρωϊνός καφές
Η πιο μακρόβια πρωϊνή εκπομπή με ανάλαφρο ύφος στην ελληνική τηλεόραση. Η εκκίνηση έγινε με οδηγό τη Ρούλα Κορομηλά στον Αντ1 και συνέχισε στο ίδιο κανάλι η Ελένη Μενεγάκη. Στην συνέχεια προέκυψαν ποικίλες εκδόσεις του καφέ...
Reality
Στο παιχνίδι της τηλεθέασης και στο κυνήγι για τα μεγάλα νούμερα πολλά κανάλια φιλοξένησαν και φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια παιχνίδια reality και talent show που αναδεικνύουν νέα ονόματα. H εκκίνηση έγινε με το Big Brother και ακολούθησαν Fame Story και τα ρέστα... Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων επιθυμούν διακαώς να γνωρίσουν απήχηση πρώτα σε τηλεοπτικό κυρίως κοινό και στη συνέχεια να περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις μπροστά στο πλατύ αγοραστικό κοινό.
Αστέρια που δεν έσβησαν!
Πολλά γελαστά πρόσωπα έφυγαν απρόσμενα απο τον χώρο. Η Μαλβίνα Κάραλη, η Νάνα Κοτσίλη, ο Γιάννης Αντωνίου, ο Βλάσσης Μπονάτσος είναι μερικά μόνο απο τα ονόματα που δεν πρόλαβαν να γεράσουν στο γυαλί.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: